Overgewicht

Onderzoek heeft uitgewezen dat 50% van de honden overgewicht heeft. Wanneer het gewicht van het dier het ideale gewicht overschrijdt, wordt dit beschouwd al overgewicht. Factoren die gewichtstoename beïnvloeden zijn teveel eten geven, te veel tussendoortjes. ook een sterilisatie of castratie zorgt voor een tragere stofwisseling, dit betekent dat de hond daardoor 20% minder voer moet hebben dan voorgeschreven. Verder heeft leeftijd een grote rol op de activiteit van de hond, is de hond minder actief, heeft hij ook minder voer nodig. en wat wel het belangrijkste is, zorg dat uw hond voldoende lichaamsbeweging krijgt.

Net als mensen hebben huisdieren ook een ideaal gewicht. een huisdier wat een goed gewicht heeft, heeft minder gezondheidsrisico’s, meer energie (wil graag lopen en spelen) en is gezonder, en leeft daardoor ook langer.

Symptomen die er op wijzen dat uw hond te dik is: U kunt de ribben niet voelen. Hond is lui. Taille van de hond die er eens was, is verdwenen. Hond is kortademig. Ophoping van vet op de rug en staartbasis. Vaak slecht gehumeurd. Hoe dikker de hond, hoe moeilijker loopt hij. Hond slaapt veel.

Goede voeding is de basis voor een goede gezondheid. de voeding moet de juiste verhouding hebben tussen eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen, deze zijn noodzakelijk voor de hond om goed te leven en functioneren. Om de juiste voeding te kiezen moet je rekening houden met het ras, de grootte, zijn bijzondere eigenschappen en de leeftijd. een gecastreerde hond heeft bijvoorbeeld minder voer nodig omdat hij minder beweegt. weeg een hond regelmatig om te kijken of het dier niet te zwaar wordt. na het eten moet een hond minimaal een uur met rust worden gelaten, niet rennen of spelen anders kan de hond een maagdraaiing krijgen. als een hond compleet of volledig voer krijgt, hoeft deze daarnaast niets anders. als u wilt overschakelen naar ander voer, meng dan eerst een paar dagen het oude voer met het nieuwe voer zodat ze er eerst aan kunnen wennen. Geef een hond nooit gevogelte, de botten versplinteren bij het kauwen. ook moet u uw hond nooit chocolade of druiven geven, deze zijn giftig voor honden. Zorg er ook altijd voor dat de hond toegang heeft tot vers water.

Een gezonde hond is actief, eet en drinkt normaal, heeft heldere ogen, schone oren, een schoon gebit, mooie glanzende vacht, heeft stevige ontlasting en is niet te zwaar. als u regelmatig op uw hond let en zijn dagelijkse bezigheden en gedragingen kent vallen afwijkingen in zijn gedrag snel op. Honden zijn gewoontedieren en als uw hond niet op de gewone tijd opstaat, weinig zin heeft in spelen, zich langzaam beweegt, minder eet of zich opvallend anders gedraagt, is het tijd om een dierenarts te raadplegen. Ook tijdens de lichaamsverzorging moet u als eigenaar opletten. komt er een onaangename geur uit de mond, neus, ogen, oren of van het lichaam? vertoont hij bepaalde uitvloeiingen of is rond zijn anus of geslacht iets opvallends te zien? de hond moet vrij bewegen en met opstaan geen problemen hebben. ademhaling, eetlust, dorst en het doen van zijn behoeften moet normaal verlopen. Als er langdurige of blijvende veranderingen optreden in de kleur of de structuur van de ontlasting is het ook raadzaam om contact met de dierenarts op te nemen. een kleine hond die ziek is, heeft een matte Vacht, net alsof de glans verdwenen is. zelfs kleine veranderingen in het gewoontegedrag van uw hond kunnen op een ziekte duiden

 

Sluit Menu
×
×

Winkelmand